Dnes vařím
Příspěvky
Staročeské medové perníčky podle paní učitelky Manky
14. 12. 2010
Přišlo takhle jednou před velikonočními svátky dítko ze školy a povídá : "Tak jsme dneska pekli! S paní učitelkou Mankou ".
Recept to byl vydařený, nejen velikonočně, ale i vánočně. Zdravím tímto všechny osvícené učitelky, které ví, že život je i o něčem jiném než učení.
BeBe řezy
25. 4. 2010
Dezerty se - jako i jiné pokrmy - vyznačují tím, že některé jsou hojně oblíbené všemi, jiné jen některými. BeBe řezy, alespoň co jsem mohla pozorovat, jsou sladkou dobrotou, která u stolu chutná absolutně všem a nikdy jí není dost. Lhostejno, kolik se sešlo mužů a kolik žen, o dětech nemluvě.
Utopenci
25. 4. 2010
Onehdy mě honila mlsná. Nevěděla jsem, jestli mám chuť na slané nebo sladké nebo na co vlastně. Bloumala jsem mezi regály v potravinách s tím, že mě snad něco "píchne do oka". A stalo se. Uviděla jsem sklenici s utopenci. Báječně, takže nakonec zvítězilo něco kyselého. :-) Zaradovala jsem se a už jsem dávala utopence do nákupního košíku. Aniž bych se jakkoli chtěla dotknout výrobce, mé zklamání nemělo hranic. Prostě jejich utopenci mi nechutnali. Tak jsem se namíchla a řekla si, že si utopence naložím doma sama. K dispozici mám 3 recepty.
Mrkvový dort - Carrot Cake
24. 3. 2010
Vařit a péct podle webu je fakt někdy hustý. Člověk nikdy neví, co z toho vznikne. V případě mrkvového dortu to byla volba fakt dost dobrá. Po dortu se jenom zaprášilo. Ani vychladnout nestihl.
Drožďová pomazánka
13. 3. 2010
Ať si o droždí každý říká, co chce, já ho mám prostě rád. Až si přečtete můj recept na pomazánku z něj, někteří se možná vyděsíte, že to bude pěkně páchnout, minimálně při přípravě. Já vám ale slibuju, že pokud to zvládnete a překonáte, výsledek bude stát za to a moc si pochutnáte. I vy, kteří jinak droždí nijak zvlášť nemilujete.
Zapečené kotlety s brambory a smetanou
13. 3. 2010
Tenhle pokrm mám moc ráda, protože je rychlý na přípravu, de facto bezpracný a nám doma moc chutná. Asi před dvaceti lety mi recept poskytla jedna starší kolegyně v práci. Od doby, co jsem ho poprvé vyzkoušela vím, že když nějaký čas nejsem "ve své kůži", je to proto, že jsem dlouho nevařila kotlety s bramborem a smetanou. :-) I teď nadešel ten vhodný čas, všechno mi jde jaksi ztuha, tak si říkám, že si aspoň udělám oblíbené jídlo.
Čabajkové tyčinky
13. 3. 2010
Moje tchýně dělá skvělé bramborové placky, chutné staročeské škubánky a peče různé slané tyčinky. Když občas své výrobky přiveze, po zmíněných kulinářských lahůdkách se jen zapráší. Už jsme doma pořádali plackový mejdan, anebo jsme k vínečku na rodinných oslavách konzumovali její pikantní tyčinky.
Smažená rýže s kuřecím masem
26. 2. 2010
Smaženou rýži jsem ochutnala poprvé v roce 1993. Moje první fried rice byla americky vynikající. V klasické krabičce "jako od Číňana" z nějakého amerického filmu. Na chuť si vzpomínám dodnes. U nás v českých a moravských krajích je v čínských (i když často vietnamských) bufáčích fried rice na každém meníčku. Chutná různě, různě voní a zřejmě je taky různě připravovaná. Recept, který přikládám, mám z webu. Smažená rýže doma chutnala a dítě konstatovalo, že vypadá jako rizoto, jen chutná líp.
Slimáci
24. 2. 2010
Slimáci mají podobný osud jako kapustnica. Navíc je jejich příprava bezproblémová, jsou optimální pro návštěvy a rychle se po nich zapráší.
Kapustnica
24. 2. 2010
Měl jsem slovenskou přítelkyni, která jako polévku ke štědrovečernímu stolu vařila kapustnicu podle jejich originálního rodinného receptu. Po čase odešla, ale tento recept mi zůstal včetně toho, že jsem to pojal jako vánoční tradici (rybí polévka mi nechutná). Navíc mám ještě ex-tchýni, která je původem také ze Slovenska a tato kapustnica jí tak chutná, že jí každé Vánoce odvážím hrnec polévky.