Celerový salát
Ingredience:
- ½ bulvového celeru
- citron
- 1 jablko
- 5 lžic majonézy (zakysané smetany)
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Příprava:
Oloupeme ½ celerové bulvy. Kdo chce, nastrouhá si celer na hrubé nudličky, můžeme ho i nadrobno nakrájet nožem. Aby nám hned nezhnědnul a nepokazil tak celkový výzor jídla, musíme ho hned pokapat citronem. Jablko zbavené jadřince zpracujeme na kousky velikostně adekvátní k celeru. Takže pokud jsme si ho nastrouhali, nastouháme i jablko, anebo nakrájíme na malé nudličky či kostičky. I ty musíme pokapat citronem.
Smícháme a vyšleháme majonézu, dijonskou hořčici a citronovou šťávu, můžeme přidat i sekanou petrželku. Pak už zbývá salát jen dochutit solí, pepřem a vše dohromady smíchat. Před podáváním necháme odležet cca 3 hodiny.
Renďák