Chumus/Hummus
Chumus je pokrm převážně z luštěniny cizrny (římského hrachu) a Tahini. Je považován za národní jídlo Izraele, je velmi oblíbený na Středním východě i na Balkáně. K Chumusu se perfektně hodí arabský chléb pita, ale výborný je vlastně i k "normálnímu" chlebu, topinkám, bagetám, krekrám, či jako dip-omáčka se syrovou nebo v páře dušenou zeleninou, prostě jak je libo. Chumus můžeme skladovat v lednici v uzavřených miskách asi 3 dny, nesmíme ho však zmrazit.
Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15. Aby byla cizrna lépe stravitelná, namáčíme ji - stejně jako ostatní luštěniny - nejlépe přes noc, a poté dostatečně dlouho povaříme. Osobně vařím cizrnu v papiňáku na mírném ohni asi 40 minut. Pro ty z vás, které máte doma mořskou řasu Combu, přidáme k cizrně i ji, a to ve velikosti "poštovní známky" na jednu osobu. Chcete-li si přípravu maximálně zjednodušit (já to nedělám ráda), můžete použít konzervovanou cizrnu.
Tahini je pasta vyrobená našleháním rozmělněných sezamových semínek, chutná a vyrábí se podobně jako "burákové máslo". Můžete ji koupit ve zdravé výživě.
A teď recept. Nejprve ingredience:
- 200 g cizrny
- 1 lžíce pasty Tahini
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
Suchou cizrnu přes noc namočíme do studené vody. Následující den vodu zcedíme. Vložíme cizrnu do hrnce a spaříme horkou vodou. Prý nás potom luštěnina nebude tak nadýmat. :-) Z toho samého důvodu se přidává i majoránka - vyzkoušejte sami. Cizrnu vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo. Potom opět zcedíme a prolijeme ji studenou vodou. Solíme, až když je měkká.
Uvařenou cizrnu, pastu tahini, česnek a citrónovou šťávu vložíme do mixéru a vše umícháme na hladký krém. Připadá-li vám pasta málo jemná, můžete přidat trochu vody a olivového oleje. V misce pak upravíme náš krém - Chumus - do hladka, posypeme nasekanou petrželkou, postříkáme olivovým olejem a můžeme přidat olivu. Je výborný a příprava je relativně jednoduchá.
Dobrou chuť přeje PAT-ka