Čočková polévka pro dlouhé zimní odpoledne
Potřebuji
sáček čočky nepředvařené, ale přebrané a propláchnuté
1 cibule, nakrájená na kousky
2-3 stroužky česneku, propasírované
2-3 mrkve, nakrájené na kusy asi 2 cm dlouhé
2-3 řapíky celeru, nakrájené na kusy asi 3 cm dlouhé, krájím i s listy
5 kusů brambor, oloupaných, nakrájených na větší kostky
klobása - jakéhokoli typu, nakrájená na kousky (nemasomilci vynechávají)
olivový olej extra virgin
mořská sůl
Všechno (kromě oleje a soli) dám do hrnce s vodou. Vařím (opravdu vařím) několik hodin, asi tak 5 až 6, až je čočka měkká. Protože všechny ingredience musí být ponořené ve vodě, dolévám během celého vaření vodu. Asi půl hodiny předtím, než je zcela uvařeno, přidám sůl a lehce také olivový olej.
Polévka byla bezvadná. Musím říct, že se mi omylem podařilo koupit klobásu, která měla jméno Dunajská. A byla pěkně ostrá.Ta klobása pak dala polévce takový zvláštně lehce pikantní nádech.
Dobrou chuť a spousty bezvadných blízkých kolem při vaření polévky přeje
Iwka