Kapustnica
Na přípravu budeme potřebovat:
- 4 ks brambor
- 1/2 kg kysaného zelí (vymačkat z něj vodu)
- 1 velká cibule
- sádlo (olej)
- 100 g slaniny
- 200 g klobásy (tvrdší - např. Dunajská, Čabajka, papriková)
- 200 g uzeného masa
- hrst sušených hub
- 100 g sušených švestek
- 100 g sterilovaného hrášku (malá konzerva)
- nové koření, bobkový list, celý pepř (množství podle vlastní chuti)
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- kelímek kysané smetany
A vaříme:
V asi 5 l hrnci na sádle (oleji) osmahneme slaninu a nakrájenou cibuli do zlatova. Pak přidáme sladkou papriku, přilijeme vařící vodu, přisypeme všechny další ingredience (brambory a švestky nakrájené na kostičky, kysané zelí pokrájíme) a koření - kromě klobásy a uzeného masa. Vaříme asi 25 minut, na dalších 20 minut přidáme klobásu a maso. Vyndáme z polévky bobkový list, pepř a nové koření. Nakonec přimícháme do hotové polévky kysanou smetanu.
Pochopitelně je jasné, že i když já jsem si z kapustnice udělal vánoční tradici, vy si ji můžete uvařit kdykoli. :-)
Dobrou chuť. Radek