Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrkvový dort - Carrot Cake

24. 3. 2010

Vařit a péct podle webu je fakt někdy hustý. Člověk nikdy neví, co z toho vznikne. V případě mrkvového dortu od www.insidethekaganoffkitchen.com to byla volba fakt dost dobrá. Po dortu se jenom zaprášilo. Ani vychladnout nestihl.

Potřebujeme :

2 šálky polohrubé mouky – prosít
2 čajové lžičky jedlé sody
2 čajové lžičky mleté skořice
½ čajové lžičky soli
3 vejce
¾ šálku řepkového oleje
¾ šálku podmáslí
2 šálky cukru (může být i 1 a1/2 šálku)
vanilku z jednoho lusku
1 šálek rozdrceného ananasu  - bez šťávy
2 šálky strouhané mrkve
10dkg strouhaného kokosu (podle mne je to volitelné)
1 šálek nasekaných ořechů (volitelné)

1 šálek (Cup US) je 2,37 dl ; 1 šálek Cup Metric je 2,5 dl. V receptu jsem používala hrnek čtvrtlitrák, trochu pod míru, neboli Cup US.
1 cup (mouka) = 12,5 dkg

Troubu předehřejeme na 180C. Smícháme dohromady mouku, sodu, skořici a sůl. V další míse si smícháme vejce, olej a podmáslí, až je pěkně smícháno. Postupně přidáváme cukr a vanilku, mícháme, přidáváme atd. Pak přidáváme po troškách směs mouky, sody, skořice a soli. Zase mícháme, přidáváme, mícháme atd. Jakmile je hmota hladká, postupně vmícháme ananas, kokos a ořechy, vždy každé zvlášť, a mícháme, až je hmota hladká.

Hmotu nalijeme do vymazané (tuk, mouka) dortové formy. Pečeme 50 až 60 minut. Jakmile se uvnitř dort nelepí na špejli, je hotovo.

Sýrovo-citronová poleva

12 dkg lehkého taveného sýra (Philadelpia light, Gervais ) musí mít pokojovou teplotu
1 šálek mletého cukru – prosít (aby poleva nevypadala jako cottage sýr)
2-3 polévkové lžíce citrónové šťávy
1 čajová lžičky dužiny citronu

 
Smíchám dohromady, až vznikne konzistentní poleva. Můžu přidávat cukr nebo citrónovou šťávu, je-li potřeba.
 
Po vychladnutí dortu (pokud to okolí vydrží a nesní jej hned) dávám polevu na dort.

Dobrou mrkvovou chuť

přeje Iwka

Několik poznámek

Našemu dítěti moc nejela poleva - on vůbec nemusí sýr, tak asi proto.

V původním receptu byly dva šálky cukru - dort byl sladký , ale ne přeslazený. Kdo nemusí tolik cukru, pak doporučuji 1 a půl šálku.

Ananas musí být dobře vysušený, okapaný, aby nám v dortu neplaval. Použila jsem kompotovaný, nevím proč, čerstvý by se mi zdál do dortu tužší