Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staročeské medové perníčky podle paní učitelky Manky

14. 12. 2010

  

 

Těsto :

 

650 g hladké mouky

 

250 g cukru moučka

 

1 lžička jedlé sody

 

1 prášek do perníku

 

2 lžíce kakaa

 

4 vejce

 

100 g medu

 

50g Hery (nebo másla)

 

30 g sádla

 

Všechny sypké ingredience (v pokojové teplotě) pečlivě smícháme. Přidáme vejce, tekutý (rozehřátý) med a tuk (v pokojové teplotě). Připravenou hmotu zpracujeem dohladka a necháme odležet přes noc.

 


Druhý den vyválíme placku (cca 0,5 cm silnou), z ní vykrajujeme tvary, které klademe na plech s pečícím papírem. Pečeme na 150 st. C cca 10 minut. Upečené perníčky potřeme ještě teplé po vyjmutí z trouby rozmícháným vajíčkem, dostanou krásný lesk.

 


Vychladlé perníčky zdobíme polevou.

 

Na polevu :

150 g dvakrát přesátého jemného moučkového cukru

 

1 bílek

 

1 lžička citronové šťávy

 

1 lžička bramborového škrobu (Solamyl, Naturamyl)

 

Polevu jen vymícháváme vidličkou, NEŠLEHÁME !!!

 

TIP : Bílkovou polevu lze různě obarvit malým množstvím potravinářské barvy (opravdu jen špetkou). Paní učitelka Manka doporučuje při zdobení velikonočních dobrot. Vánoční perníčky obvykle nechává na bílo.

 

Nebudeme-li perníčky konzumovat hned, necháme je čtrnáct dnů v chladné spíži či na balkoně vyměknout. Hezké svátky  .

iwka