Sváteční Burgundský guláš
Jestli chcete toto veledílo z oblasti francouzské kuchyně také vyzkoušet, připravte si:
- 250 g uzeného bůčku
- 1 kg hovězí kližky
- 1 kg cibule
- červené víno cca 0,7 l
- 1 brambor
- hladkou mouku
- 1 pikantní paprikovou klobásu
- olej
- 1 mrkev
- 1 petržel
- celer
- 1 lžíci višňového nebo rybízového džemu
- kůru z půlky citrónu
- 1 chilli papričku
- sůl
- drcený pepř
- lžíci jalovce
- lžíci sladké papriky
- koření
- lžíci kečupu
- lžíci dijónské hořčice
- 250 ml šlehačky
Uzený bůček nakrájíme na kostičky, dáme do většího hrnce, necháme prudce zpěnit, do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět do zlatova. Přidáme kližku nakrájenou na kostky, orestujeme, necháme zatáhnout, chvilku necháme nepodlité, a pak začneme podlévat pouze červeným vínem. Vaříme na mírném ohni, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se to vaří, tím je guláš lepší. Chvíli před koncem vaření zahustíme hrstkou strouhaného chleba (nebo jednou nadrobno nakrájenou chlebovou kůrkou) a nastrouhanou menší bramborou, přidáme najemno nakrájenou klobásu a jednu lžíci hladké mouky rozmíchanou v trošce studené vody.
Současně s vařením guláše si na pánvi rozpálíme olej, na něm osmažíme nastrouhanou mrkev, petržel a stejné množství celeru. Přidáme sůl, hodně červené sladké papriky (cca vrchovatou polévkovou lžíci), nakrájenou chilli papričku (případně můžeme použít rozdrcenou sušenou), drcený pepř podle chuti, lžíci rozdrceného jalovce, lžíci džemu, citrónovou kůru, lžíci kečupu a podle chuti další koření (já dávám trochu majoránky, provensálské koření, nasekanou petrželovou nať a bazalku). To vše dohromady několik minut za stálého míchání smažíme na oleji. Obsah pánve pak vmísíme do hrnce s gulášem, dvě minuty vaříme na mírném ohni a intenzivně mícháme. Pak buláš odstavíme a necháme vychladnout. Do už chladného guláše zamícháme dijónskou hořčici, ušlehanou šlehačku a necháme celý den uležet.
Čím plnější víno na podlévání zvolíme, tím lepší finální pokrm budeme mít. Správně bychom do Burgundského guláše měli dávat burgundské červené. Protože je ale pro nás méně dostupné, můžeme ho nahradit naším Rulandským modrým. Gulášek podáváme druhý den ohřátý, jako přílohu bychom pochopitelně měli mít francouzskou bagetku. No a těžko si lze představit jiný doplňující nápoj, než červené víno.
Věřím, že si příjemně pošmáknete. :-)) Radek