Utopenci
Utopenci 1
Potřebujeme:
- špekáčky nebo točený salám
- 1/2 l octa
- trochu soli
- 3 kostky cukru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- feferonky
- 1 l vody
- cibuli
Postup:
Jen na nás záleží, jestli špekáčky či točený salám nakrájíme na kolečka nebo podélně a budeme je prokládat cibulí nebo cibuli budeme soukat dovnitř. Ať tak či tak, proložíme kromě cibule ještě feferonkami a zalejeme uvařeným a vychlazeným nálevem.
Utopenci 2
Suroviny:
- ocet + voda v poměru 1:1
- trocha soli
- bobkový list
- celý pepř podle chuti
Postup:
Uvaříme nálev, zcedíme, vychladíme a nalejeme na salám s cibulí.
Utopenci 3
Zde je dána dávka na láhev o obsahu 4 litry.
Suroviny:
- 2 kg točeného salámu nebo špekáčků
- obyčejná hořčice
- pálivá paprika
- pepř
- 10 cibulí
Nálev:
- 1/2 l octa
- 1/2 l vody
- 2 polévkové lžíce Deka
- 6 kuliček nového koření
- celý pepř
- 6 bobkových listů
- špetku zázvoru a tymián
Postup:
Salám nakrájíme na kusy, špekáčky rozkrájíme podélně. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, potřeme hořčicí, posypeme trochu paprikou a pepřem. Do sklenice klademe střídavě vrstvy uzeniny a cibuli nakrájenou na kolečka. Nálev vaříme půl hodiny a vychladlý nalejeme na salám do sklenice. Po týdnu můžeme mlsat.
Renďák