Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valašská kyselica

29. 1. 2010

Kyselica je typické jídlo Valašska. Má několik obměn, ta moje verze je dost podobná tomu, co vařívala babička.

 

Potřebuji k ní :

- oloupané brambory

- kysané zelí

- smetana, mléko

- vajíčko, hladká mouka

- sůl, pepř, kmín, ocet

 

Brambory nakrájím na čtvrtky a dám vařit. Osolím, případně přidávám ješte kmín. Vody na brambory přidávám asi tolik, kolik chci mít nakonec polévky. Kysané zelí, které nakrájím na drobnější kousky dám také vařit - do vedlejšího hrnce.  Mezitim si nachystám do misky smetanu, rozšlehám v ní vejce (či dvě :-), přidám jednu, dvě polévkové lžíce mouky. Všechno rozkvedlám. Pokud se mi směs zdá moc hustá, ředím mlékem. Jakmile jsou brambory lehce nedovařené (potřebovaly by asi tak ještě dvě minuty na vaření), přidám přiliji do polévky rozkvedlanou směs se smetanou a mlékem a scezené uvařené kysané zelí. A teď vyžaduje polévka moji plnou pozornost, míchám a míchám a dávám moc dobrý pozor, aby nezačala bublat a vařit se. Odstavuji polévku z plotny, přidávám ocet, je-li třeba na dokyselení chuti - a je hotovo. Pokud polévka vařit začne (což se nám stane nejpozději při jejím ohřívání) musím do ní přidat na dochucení malou lžičku octu - ocet vyrovná chuť "zdrcnuté" polévky. 

Smetana se dá nahradit i kyškou.

A do kyselice se dá přidat uzené či slanina či klobása či hřiby ...

Pro všechny znalce - dejte nám prosím komentáře s vaší verzí receptu.

 

Dobrou valašskou chuť.

Iwka

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář