Dnes vařím
Příspěvky
Maso Marbella
16. 2. 2010
Na tomhle receptu se mi líbí, že se dá uzpůsobit. Je vhodný jak pro milovníky kuřecího masa, tak pro ty, kteří si život neumí představit bez vepřového. Ostatní ingredience jsou - myslím - schůdné pro obě skupiny.
Ryba v parmezánu s dušenými brambory s hráškem
16. 2. 2010
Jídlo pro celou rodinu je takové, které mohu dát dětem i dospělým. Je syté (to pro dospěláky) a zároveň chutné (pro dospělé i pro dítka). Ryba, brambor, hrášek, parmezán - nemělo to fakt chybu.
Čočková polévka pro dlouhé zimní odpoledne
14. 2. 2010
Co se dá dělat, když je zimní sobota a venku je počasí fakt nic moc? Dá se vařit horká polévka. A protože je teprve odpoledne, tak se může vařit dlouho.
Salát Waldorf
11. 2. 2010
Salát Waldorf údajně vymyslel někdy v roce 1893 až 1896 Oskar Tschirky, vrchní číšník hotelu Waldorf-Astoria v New Yorku. Tento pán byl vůbec velmi podnikavý, napsal celou kuchařku svých receptů a kromě Waldorf salátu je v ní i známý dresing Thousand Island. Pan Tschirky měl také farmu, na které pořádal pikniky pro své přátele. Po jeho smrti se z farmy stal dům seniorů. Pro šéfkuchaře.
Masová směs ala Lída
10. 2. 2010
Jak už napovídá název, člověk převezme recept, který mu chutnal na návštěvě a pamatuje si ho ve spojení se jménem hostitelky. Třeba by mohl chutnat i vám.
Kuře jako vystřižené … z fast foodu
7. 2. 2010
Prosím všechny odpůrce fast food, aby se nelekali. Tohle kuře je fakt dost jedlé a pokud zvolíte variantu dětskou, děti si pochutnají také.
Segedinský guláš
7. 2. 2010
Před časem jsem od bratránkovy manželky dostala sklenici ručně krouhaného a nakládaného kysaného zelí s kouskem jablíčka. Střežila jsem ji doma jako největší svátost a hledala speciální příležitost, kde bych ji efektivně využila. Příležitost se naskytla. Mám přátele, kteří mě zvou na různé dobroty k nim domů, tak jsem to teď obrátila a pozvala já je. Přáli si právě segedinský guláš.
Piškotová roláda
5. 2. 2010
Jako dítě jsem k narozeninám vždy dostávala dort. Ale víte, jak končí dort v málo početné rodině. V den narozenin si oslavenec a rodiče dají kousek. Druhý den už dort nikdo nechce a třetí den už jaksi není moc vábný. Ty dobroučké a chutné, zato taky velmi hutné, máslové krémy už k chuti nepřicházejí. Takže po letech dortů jsem jednou dostala obyčejnou piškotovou roládu s marmeládou. Panečku! To bylo něco. Jen se po ní zaprášilo. A od té doby je to můj (téměř) nejoblíbenější dezert, který se naučí připravit úplně každý.
Chumus/Hummus
5. 2. 2010
Můj recept nepatří právě mezi českou klasiku - kterou mám mimochodem v poslední době také oblíbenou - ale pochází s míst vzdálenějších, z míst, kde je většinou teplo, a tak mi tato dobrota připomíná léto, dovolenou, moře, klídek, dobré jídlo a pití ... hmmm.
Roláda z mletého masa
1. 2. 2010
Tento recept byl jeden z prvních, který jsem si zanesla do své ručně psané kuchařky. Přinesla ho domů maminka od své kolegyně z práce. Svoji kuchařku jsem začala psát, když mi bylo dvacet a bylo mi jasné, že se blíží doba, kdy budu muset skutečně VAŘIT SAMA.